Ελ. Βενιζέλου 63-71 Νέα Ιωνία, 14231 Αθήνα +30 210 2750535  +30 210 2750356   info@innova.gr

Ηλεκτροεγκεφαλογραφία

Εξέταση για τη μελέτη της δραστηριότητας του εγκεφάλου

Το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓφημα) είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα. Το καθένα από αυτά παράγει και μεταδίδει απειροελάχιστα ηλεκτρικά ρεύματα τα οποία αθροιζόμενα με εκείνα των άλλων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου δίνουν μεγαλύτερα σήματα τα οποία μπορούμε να καταγράψουμε.

Η καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου γίνεται με ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στην επιφάνεια του κρανίου. Επομένως, αυτό που καταγράφουμε στο ΗΕΓ είναι ηλεκτρικά σήματα από τον φλοιό του εγκεφάλου (αφού αυτό είναι πιο κοντά στο κρανίο σε σχέση με άλλες δομές του φλοιού που είναι στο εσωτερικό του εγκεφάλου). Ζητείται κυρίως από νευρολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους και ψυχίατρους.

Η διαδικασία διενέργειάς του είναι σχετικά απλή και ανώδυνη. Ο εξεταζόμενος είναι χρήσιμο να έχει φάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν την διενέργεια της εξέτασης και να είναι λουσμένος. Η τοποθέτηση των καταγραφικών ηλεκτροδίων (προετοιμασία, καθαρισμός, επικόλληση ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής) διαρκεί περίπου 20 λεπτά και ο χρόνος της εξέτασης είναι περίπου 20 λεπτά. Κατά την εξέταση συνήθως θα ζητηθεί από τον εξεταζόμενο να παίρνει βαθιές ανάσες (δοκιμασία υπέρπνοιας) για 3 λεπτά περίπου ενώ θα ακολουθήσει και η εξέταση της αντίδρασης του εγκεφάλου σε διαλείποντα φωτεινά ερεθίσματα. Η εξέταση ενδέχεται να περιλαμβάνει την ταυτόχρονη καταγραφή με βίντεο πιθανόν γεγονότων που μπορούν να συμβούν τα οποία να σχετίζονται με παθολογική δραστηριότητα που καταγράφεται ή γεγονότων που προκαλούν παράσιτα τα οποία μπορεί να εκληφθούν ως επιληπτικές εκφορτίσεις. Αν το απλό εγκεφαλογράφημα δώσει ενδείξεις επιληπτικής διαταραχής αλλά όχι αποδείξεις ή αν το ιστορικό θέτει ισχυρή υποψία επιληψίας τότε θα σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα έπειτα από στέρηση ύπνου.

Τα σύγχρονα συστήματα Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, όπως το NicoletOne vEEG του Οίκου Natus / Nicolet Αμερικής διευκολύνουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων κατά τη διάγνωση νευρομυϊκών παθήσεων. Το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα πραγματοποιείται από εξειδικευμένους Νευρολόγους σε οργανωμένα εργαστήρια Μελέτης του Εγκεφάλου.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα γίνεται, κυρίως, για τη διάγνωση επιληψίας (και για τον προσδιορισμό του είδους της) και για τη διερεύνηση ανωμαλιών στον ύπνο. Μερικές φορές, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τη διάγνωση εγκεφαλίπδας ή μηνιγγίτιδας (φλεγμονή του εγκεφάλου ή των μηνίγγων) ή για την εκτίμηση της βλάβης που έχει υποστεί ο εγκέφαλος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνήθως όμως, για την τελευταία περίπτωση, προτιμάται αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Μερικά από τα συμπτώματα που οδηγούν στο Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι: απώλεια συνείδησης, σπασμοί, μειωμένο επίπεδο συνείδησης και μνήμης, αποπροσανατολισμός, πονοκέφαλοι, διάχυτη έντονη ζάλη.