Ελ. Βενιζέλου 63-71 Νέα Ιωνία, 14231 Αθήνα +30 210 2750535  +30 210 2750356   info@innova.gr

Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός

Θεραπεία της κατάθλιψης & λοιπές εφαρμογές

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS) αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της ανθεκτικής κατάθλιψης, που έχει λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Η μέθοδος της επαναληπτικής Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (Transcranial Magnetic Stimulation) εξελίσσεται διαρκώς και έχει εφαρμογές τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο στις ειδικότητες της Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και της Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης.

Κατά τη θεραπεία με rTMS, ο θεραπευόμενος βρίσκεται άνετα ξαπλωμένος στο κρεβάτι του ιατρείου. Δε λαμβάνει αναισθησία ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Ένα ηλεκτρομαγνητικό πηνίο τοποθετείται σε επαφή με το κρανίο, σε σημείο που επιλέγει ο γιατρός κατά την πρώτη συνεδρία, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί. Το πηνίο παραμένει στο ίδιο σημείο καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας. Η θεραπεία αποτελείται από ένα σύνολο ηλεκτρομαγνητικών παλμών χαμηλής έντασης και συγκεκριμένης συχνότητας, που δημιουργούνται από το πηνίο και ενεργοποιούν τα κατάλληλα κέντρα του εγκεφάλου, ώστε να αντιμετωπισθούν τα αρνητικά συναισθήματα και η κακή διάθεση, και να ενεργοποιηθούν τα θετικά συναισθήματα. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και είναι πλήρως ελεγχόμενη σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Μερικά από τα κυριότερα πεδία εφαρμογών & έρευνας είναι τα παρακάτω:

Κατάθλιψη (FDA approved)

Ημικρανία

Πόνος

Εμβοές

Ακουστικές ψευδαισθήσεις

Επιληψία

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Σχιζοφρένεια

Αποκατάσταση

Αθλητιατρική

Σήμερα, πραγματοποιούνται επίσης παράλληλα, ερευνητικά πρωτόκολλα παγκοσμίως για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του rTMS. Πλέον το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο θεραπευτικό επίπεδο όπου διαρκώς πληθαίνουν οι εφαρμογές και τα σχετικά ερευνητικά πρωτόκολλα επιβεβαιώνοντας ότι η Μαγνητική Διέγερση επιφέρει αποτέλεσμα σε συνδυασμό ή χωρίς την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Τα σύγχρονα συστήματα επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού, τύπου MagPro του Οίκου MagVenture Δανίας διευκολύνουν τον θεράποντα ιατρό για την ομαλή εξέλιξη του πρωτοκόλλου θεραπείας που ακολουθείται σύμφωνα με τον αριθμό συνεδριών που απαιτείται ανά ασθενή. Η πρώτη συνεδρία, κατά την οποία καθορίζονται οι παράμετροι της θεραπείας, διαρκεί περίπου μία ώρα. Κάθε επόμενη συνεδρία διαρκεί περίπου μισή ώρα. Οι συνεδρίες γίνονται καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος. Συνήθως απαιτούνται 15-30 συνεδρίες έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό κλινικό αποτέλεσμα, επομένως η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι τρεις έως έξι εβδομάδες.

Συνημμένα
MagVenture TMS Therapy